Lezing door Jan van de Wetering
Bijna iedereen kent Jac. P. Thijsse maar de Zwolse Eli Heimans was als natuurbeschermer net zo belangrijk. De twee waren een ‘gouden duo’ en stonden aan de wieg van het Nederlandse natuuronderwijs.
Heimans groeit op in de Papenstraat als zoon van een zijdeverver. Als kind beklimt hij de Peperbus en raakt diep onder de indruk van het vergezicht. Hij gaat erop uit en ontdekt de natuur van de Weezenlanden, de Vecht en het Engelse Werk. Ook begint hij te tekenen en schrijven. Heimans wordt onderwijzer en geeft les aan armenschool Het Zieltje in de Kamperpoort. In 1882 krijgt hij een aanstelling in Amsterdam. Hier trekt hij er samen met zijn leerlingen op uit en schrijft een populair kinderboek en onderwijsboeken. In 1893 ontmoet hij collega Thijsse. Samen publiceren ze natuurgidsen (waarvoor ze zelf ook tekeningen maken) en krantenartikelen. De lezing wordt gehouden in Museum Anno, op 27 oktober, aanvang 19.45. Van belang voor iedereen die interesse heeft in natuur-Eli Heimans, geschiedenis, belangrijke Zwollenaren, of de expositie ‘’300 jaar Joods leven in Zwolle’’.
Jan van de Wetering (1946) is amateur-historicus en schreef diverse boeken, waaronder ‘Vergeten Levens’, ‘Hoe schrijf ik geschiedenis’ en de Zwolse canon (een geschiedenis van Zwolle in vijftig vensters). Zijn laatste boek, ‘Een toekomst waarborgen’, werd in 2015 Overijssels Boek van het Jaar. Met Martin de Fluiter richtte hij ‘de Vrolijke Pelgrim’ op, een website waarop zij in foto’s, films, tekeningen en verhalen de Camino onder de aandacht brengen van het Nederlandse publiek.
Over Eli Heimans is op dit moment in ons museum ‘’Anno’’ meer te ontdekken als onderdeel van de tentoonstelling 300 jaar Joods leven in Zwolle.