Weinig Zwollenaren gaan in de achttiende eeuw zo vaak over de tong als Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784). Met zijn controversieel en theatraal optreden groeit hij uit tot de geestelijk leider van de Patriotten. En dat terwijl hij zijn explosief pamflet, Aan het Volk van Nederland, anoniem publiceert.
Joan Derk – Controversieel I Theatraal I Explosief is een eigentijdse tentoonstelling over de Zwolse Patriottenleider Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Wie was Joan Derk en wat heeft hij ons vandaag nog te vertellen? Om de tentoonstelling voor te bereiden dompel ik mij in de periode oktober 2023 – januari 2024 onder in het leven en het nalatenschap van deze roemruchte Zwollenaar.
Joan Derk werd na zijn dood gelauwerd met veel lofzangen, een graftombe in Gorssel (die door Orangisten werd opgeblazen) en een beeldengroep gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Ceracchi (welke in Rome bleef steken).
Op uitnodiging van de Gemeente Zwolle gaat Stadsmuseum Anno het cultuurhistorische verhaal van Joan Derk en zijn nagedachtenis opnieuw onderzoeken en vertellen. Dit doet het museum in de periode 2023-2024 samen met een aantal partners, waaronder studenten van Cibap en de Overijsselacademie. De tentoonstelling, te zien van 12 januari tot 8 april 2024 in het Drostenhuis, is het startpunt.
Stadsmuseum Anno geeft de roemruchte Zwollenaar met deze expositie een stem en gezicht, met de stem van Joan Derk, te beluisteren in een spannend hoorspel; het gezicht van Joan Derk, te zien in fotoportretten van Ursula van de Bunte, bijzondere objecten, waaronder spotprenten en zilver- en goudwerk uit Zwolle, Zutphen en Hattem, en mysterieuze grafstukken.